piątek, 28 listopada 2014

Chipsy z jarmużu

Musiałam ich spróbować i mimo, że już ich pewnie więcej nie zrobię, było warto poznać coś nowego. Jarmuż powrócił jako superfood więc i ja się na niego rzuciłam. Najpierw dodawałam go do koktajlu i po dokładnym rozdrobnieniu smakuje całkiem nieźle. Niestety w wersji pieczonej mnie niestety nie urzekł. Smak mi przypomina kapustę pomieszaną z kalafiorem. Natomiast konsystencja chrupkiego chipsa jest zachowana i muszę przyznać, że gdyby nie ten niewyraźny smak to by było całkiem - całkiem. 


PRZYGOTOWANIE

- Jarmuż umyć, bardzo dokładnie wysuszyć i oddzielić od twardej łodygi (ja trzymałam łodygę w jednej ręce i drugą ściągałam liście w dół

- ułożyć na blasze wyłożonej papierem do pieczenia tak, żeby liście nie zachodziły na siebie

- pokropić oliwą i dokładnie ją wmasować  w liście (bardzo ważny krok)

- posolić solą morską, suszonym czosnkiem i pieprzem cayenne albo papryczką chilli w proszku

- włożyć do piekarnika nagrzanego do 150 stopni na 20 minut

SMACZNEGO!


PS: Próbowaliście jarmuż, macie jakieś inne na niego przepisy?






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz