piątek, 24 października 2014

Tagliatelle z krewetkami i brokułem

Tagliatelle z krewetkami i brokułem


Bardzo szybki i łatwy przepis na danie obiadowo - lunchowe.

Składniki dla dwóch osób

- 250g makaronu tagliatelle
- 150-200 gram krewetek
- 3/4 główki brokuła
- 3 ząbki czosnku
- orzeszki piniowe
- oliwa
- sól, pieprz, chili

Gotujemy makaron według upodobań. W tym czasie, na oliwie podsmażamy czosnek pokrojony w plasterki, dodajemy krewetki, sól, chili i smażymy jeszcze kilka minut na średnim gazie, odstawiamy. Odcedzamy makaron, zachowując jego wodę, do której wrzucamy części brokuła, gotujemy 3 minuty. Do krewetek dodajemy, makaron, odcedzonego brokuła i 3 łyżki wody, która została z gotowania makaronu i brokuła. Mieszkamy wszystko dokładnie, podsmażamy jeszcze chwilę, żeby składniki się połączyły, posypujemy orzeszkami i od razu podajemy. Smacznego :)































9 komentarzy:

  1. U Ciebie obiad, u nas podwieczorek :D
    Muszę spróbować, bo wygląda pysznie!

    OdpowiedzUsuń
  2. W Poznaniu ;) Dziś nie zrobię naked cake, ale i tak zapraszam(y), (tylko daj nam chwilę na wykończenie pracowni, bo zmieniamy lokalizację) :D

    OdpowiedzUsuń
  3. jeszcze nigdy nie bylam w Poznaniu :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Mniam, wygląda pysznie! Uważałabym tylko z tymi kilkoma minutami smażenia krewetek - jak się je przeciągnie to się robią gumowate, więc im krócej tym lepiej :) Orzeeszki piniowe - uuuwielbiam!

    OdpowiedzUsuń
  5. dokladnie, ale ja tez nie lubie jak sa zbyt "chrupkie", trzeba wyczuc.

    OdpowiedzUsuń
  6. ten talerz tak bardzo do krzyczy, bym go zjadła!

    OdpowiedzUsuń