piątek, 15 listopada 2013

Ziemniaczana zapiekanka z boczkiem

Ta zapiekanka jest nieziemska. Jestem kartoflaną dziewczyną i uwielbiam ziemniaki w każdej postaci. Tak oto zrodziła się ta prosta potrawa. Błyskawicznie rozgrzewa w jesienne wieczory.







SKŁADNIKI


  • 1-1/5 kg ziemniaków (zależy od wielkości naszego naczynia żaroodpornego)
  • 500g wędzonego boczku w kawałkach
  • 2 średnie cebule
  • 2 jajka
  • 200 g śmietany
  • ser żółty to posypania
  • pieprz cayenne i przyprawy wg smaku

PRZYGOTOWANIE

  • Ziemniaki obrać, pokroić na grube talarki i wrzucić do osolonej, gotującej się wody na 8 minut.
  • Odcedzić, zalać zimną wodą do ostudzenia
  • Wysmarować naczynie olejem i układać talarki na dnie naczynia i po bokach
  • Zasmażyć boczek z cebulą pokrojoną w kostkę, aż cały tłuszcz z boczku się wytopi
  • Gotowe nadzienie przełożyć na ziemniaki,posypać pieprzem cayenne i przyprawami wg smaku (ja używam mieszanki przypraw do pizzy)
  • Ułożyć drugą warstwę ziemniaków.
  • Śmietanę rozkłócić z jajkami i polać zapiekankę
  • Włożyć naczynie do rozgrzanego do 200 stopni piekarnika i piec przez 45 minut.
  • Na 5 minut przed końcem pieczenia, obsypać zapiekankę serem.
Ja podaję z sosem Andaluzyjskim lub zieloną sałatą z sosem vinegrette. 


2 komentarze:

  1. wygląda smacznie :) ja robię coś podobnego, ale z warzywami zamiast boczku (np. z papryką, fasolką itp)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. taka jak mowisz, z warzywami, to juz zmienia postac zapiekanki calkowicie. Z boczkiem jest taka mega rozgrzewajaca. Nie wiem z czego to wynika :D

      Usuń