piątek, 22 listopada 2013

Pomarańczowa beza




Mój ukochany uwielbia bezy, a białka jajek zostały mi po zrobieniu tiramisu. Szkoda, żeby się zmarnowały, tak więc postanowiłam zrobić bezy. Szybki przepis na pyszny deser. Zapraszam!

PRZYGOTOWANIE:

  • 4 białka średnich jajek
  • 220g cukru
  • 1 łyżeczka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka octu winnego
  • 1 skórka starta z 2 pomarańczy (tylko pomarańczową część)

Piekarnik nagrzać do 120 stopni programem bez termoobiegu. Przygotować blaszkę i wyłożyć ją papierem do pieczenia. Do metalowej miski wlać białka i zacząć miksować na pianę. Dodawać po 1 łyżce cukru i za każdym razem długo miksując po każdej porcji cukru. Na końcu piana powinna być bardzo gęsta i błyszcząca. Miksować jeszcze 3 minuty i na koniec dodać mąkę ziemniaczaną i ocet. Miksować jeszcze przez minutę. Szpatułką wymieszać ze skórką pomarańczową. 
Rozkładać na blaszce dowolne kształty bezy i piec przez 25 minut. Po tym czasie zmniejszyć temperaturę do 100 stopni i piec przez 1,5 godziny.

SMACZNEGO!





2 komentarze: