poniedziałek, 11 listopada 2013

Orkiszowo - pszenny chleb z suszonymi pomidorami (bez wyrabiania ciasta!)

Przepis ten znalazłam na Kwestii Smaku jednak lekko go zmodyfikowałam. Przepis jest prosty, jednak wymaga trochę czasu. Ciasta się nie zagniata, więc cała wizja bolących rąk odpada:) Chleb udaje się za każdym razem, ma cudownie chrupiącą skórkę i jest niesamowicie smaczny. Wygląda jak prosto z piekarni. Za pierwszym razem, chlebek nie przetrwał nawet godziny. Zjedliśmy go tylko z masłem.:) 

Dodatki (suszone pomidory) można pominąć lub zastąpić innymi (oliwki, parmezan, orzechy - nie więcej niż 200g), użyć tylko mąki pszennej, lub zamienić mąkę orkiszową na żytnią, ale nie więcej niż 1/4 całości (chleb dobrze nie wyrośnie). 

UWAGI DO PRZEPISU
  • Chleb pieczemy w okrągłym naczyniu żaroodpornym lub żeliwnym (21-24 cm średnicy)
  • Ciasto mieszamy łyżką około 30 sekund i odstawiamy na 12-14 godzin, najlepiej na noc.





SKŁADNIKI

  • 100g mąki orkiszowej i 300g mąki chlebowej pszennej
  • 1 łyżeczka soli
  • 1 łyżeczka cukru
  • 15g świeżych drożdży lub 3/4 łyżeczki drożdży instant
  • 150 g suszonych pomidorów w oliwie (pominąć w wersji bez dodatków)
  • 300 ml chłodnej wody
  • mąka do obsypania chleba


PRZYGOTOWANIE


  • Mąkę przesiać do dużej miski, dodać sól, cukier, pokrojone pomidory. Wodę wymieszać z drożdżami i wlać do miski z mąką, wymieszać z mąką przez (30 sekund). Ciasto ma być klejące. Przykryć talerzem i odstawić na około 12-14 godzin, najlepiej na noc, w temperaturze pokojowej.
  • Blat kuchenny lub stolnicę oprószyć sporą ilością mąki i wyłożyć na nie ciasto. Oprószonymi mąką dłońmi, złożyć boki ciasta do środka tworząc kulę. Nie zagniatać.
  • Na blacie kuchennym położyć czystą ściereczkę kuchenną, obsypać sporo mąką i położyć w to miejsce ciasto łączeniem do dołu. Przykryć ciasto bokami ściereczki i zostawić w ciepłym miejscu na 2 godziny. Ciasto jest gotowe po podwojeniu objętości.
  • Na 30 minut przed końcem wyrastania ciasta nastawić piekarnik na 250 stopni, ustawiając kratkę w dolnej 1/3 części piekarnika a na niej nasze przykryte naczynie żaroodporne.
  • Włożyć ciasto do naczynia łączeniem do gory, przykryć i stawić do piekarnika na 30 min. Po tym czasie zdjąć pokrywę, przykryć folią aluminiową i piec do zarumienienia, okolo 10-15 minut.
  • Wyjąć naczynie z piekarnika, podważyć chleb łopatką i przenieść na kratkę do całkowitego ostudzenia (1 godzina). Kroić po ostudzeniu. 

SMACZNEGO!!!


Film z przygotowania ciasta.





2 komentarze:

  1. a ile ma się piec???? :P

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. dobre pytanie!!

      Zpomnialam dodac w opisie, juz to poprawiam!

      Usuń