poniedziałek, 14 października 2013

Paryska zupa cebulowa wg Julii Child


Dziś chciałam się podzielić przepisem na zupę cebulową, w której zakochałam się w Paryżu kilka lat temu, smakując jej w cudownej knajpce ukrytej w zakamarkach Sacre Ceur.

PRZEPIS:

SKŁADNIKI

- 3 łyżki masła & 1 łyżka oleju 
- 3 średnie cebule pokrojonej w kostkę
- pół łyżeczki soli i pół łyżeczki cukru 
 - 5 szklanek bulionu 
- 1 szklanka białego wytrawnego wina  
- sól, pieprz, ostra papryka 
- można się wspomóc torebką Zypy Cebulowej Knorra 

W dużym rondlu rozgrzewamy masło i olej. Dodajemy cebulę i smażymy powoli przez mniej więcej 20 minut, do czasu aż zmięknie. Dodajemy sól i cukier, smażymy kolejne 15-20 minut na średnim ogniu, aż cebula się przyrumieni. Zdejmujemy z ognia, wlewamy 2 szklanki gorącego rosołu i mieszamy. Kiedy składniki się połączą, dodajemy pozostały bulion oraz wino i ewentualnie zupę z Knorra. Gotujemy na wolnym ogniu przez 30 minut. 


Podałam z grzankami z chleba razowego, posypanymi startym żółtym serem Gruyere i zapieczonymi w piekarniku. Smacznego :) Cudownie rozgrzewa!





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz